Noskaidroti "Ekselence" 30 labākie restorāni Latvijā 2015.gadā

14.01.2016

Noskaidroti "Ekselence" 30 labākie restorāni Latvijā 2015.gadā, kur 18.vietā ierindota "Valmiermuižas alus" darītavas vēstniecība Rīgā, bet 22.vietā Dikļu pils restorāns.

Pieaicinot kompetentu šefpavāru žūriju no ārvalstīm, trešo gadu pēc kārtas noskaidroti labākie restorāni Latvijā un „Ekselence labākā restorāna Latvijā 2015” titulu ieguvis restorāns „Vincents”, otrajā vietā ierindojies „Bibliotēka No.1 restorāns”, bet godpilno trešo vietu ieņem restorāns „Muusu”.

„Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2015” nosaka atbilstoši starptautiskajai praksei – vispirms interneta aptaujā vietējie žurnālisti, gardēži un restorānu jomas eksperti nobalsoja par viņuprāt labākajiem restorāniem, katru no tiem izvērtējot, piešķirot punktus par ēdienu, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Pēc iegūto rezultātu apkopošanas pie darba ķērās starptautiska žūrija, kuru šogad veidoja 14 pieredzējuši profesionāļi no Vācijas, Zviedrijas, Igaunijas, Dānijas, Šveices, Somijas un Norvēģijas.

Apmeklējot restorānus, žūrija katram no tiem individuāli piešķīra punktus. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, bija 200 punkti - 80 punktus par ēdienu; 50 punktus par apkalpošanu; 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, „Ekselence labākie restorāni Latvijā 2015” sarakstā iekļuvuši 10 jaunpienācēji. „Tā ir trešā daļa no labāko saraksta, kas liecina par veselīgu nozares attīstību, tādēļ svarīgi ir nestāvēt uz vietas, bet turpināt iesākto”, stāsta projekta iniciators Normunds Norenbergs. Viņš pauž gandarījumu, ka ārvalstu šefpavāri atzinīgi novērtējuši Latvijas restorānus un izteikuši vēlmi atgriezties Latvijā.

“Mēs dodamies uz restorāniem, lai piedzīvotu pārsteigumu. Vienlaikus baudot kulinārijas meistaru gastronomiskos šedevrus, kas bieži vien ir pielīdzināmi īstiem mākslas darbiem, mēs sagadājam sev patiesu svētku sajūtu un prieku. Šogad Latvijas labākajiem restorāniem ir izdevies pārsteigt starptautisko žūriju gan ar tiem raksturīgo viesmīlību un augsto klientu apkalpošanas līmeni, gan ar izdomu, virtuozām garšu kompozīcijām un ēdienu pasniegšanas prasmēm, kas iet roku rokā ar pasaules pavārmākslas tendencēm. Sveicu visus trīsdesmit laureātus, jo īpaši jaunpienācējus, un novēlu turpināt tiekties uz izcilību,” Normunds Staņēvičs, AS Rīgas piena kombināts (Food Union grupa) valdes priekšsēdētājs, konkursa “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā” ģenerālsponsors.

Žūrijā darbojās Jouni Toivanen (Michelin šefpavārs, Somija), Sonja Fruhsammer (Michelin restorāna „Fruhsammer” šefpavāre, Vācija), Pelle Andersen (The Food Organisation of Denmark direktors, Dānija), Sampo Kantele (šefpavārs, Helsinku kulinārijas akadēmijas pasniedzējs, Somija), Tonis Siigur (restorāna „NOA” šefpavārs, Igaunija), Terje Ommundsen (restorāna „Plah” šefpavārs, Norvēģija), Antonio  Colaianni (Michelin restorāna „Mesa” šefpavārs, Šveice), Charlotte Stougaard Negendahl (Michelin šefpavāre, Dānija), Arto Koskelo (restorānu kritiķis, Somija), Anton Bjurh (Michelin restorāna „Gastrologik” šefpavārs, Zviedrija), Per Mandrup (Pasaules šefpavāru asociācijas, kulinārijas sacensību komitejas viceprezidents, A līmeņa konkursu tiesnesis, Dānija), Martti Siimann (restorānu „Oko”, „Noa”, „Tuljak” īpašnieks, Igaunija), Peter Fruhsammer, šefpavārs, vīnzinis, Vācija), Tommy Raanti (šefpavārs, Norvēģijas kulinārijas institūts, Norvēģija).

“Jau piecus gadus Rīga tiek popularizēta kā Baltijas gastronomijas galvaspilsēta, un ar katru gadu redzams, ka restorānu piedāvājums, apkalpošana un šefpavāru sniegums attīstās. Starptautiskas žūrijas piesaiste, tās augstie novērtējumi un labie vārdi ir kā vēl viens pierādījums, ka mēs sekojam līdzi tendencēm un ka arī mums ir restorāni, kuru kvalitāte atbilst starptautiskam līmenim,” piebilst Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča.

Apbalvošanas ceremonijā „Aldara muzejā” tika paziņoti arī vairāku speciālbalvu ieguvēji - „Live Rīga labākā jaunā restorāna 2015” titulu ieguvis restorāns „3”, bet labākā deserta balvu “Ekselence labākais deserts 2015”, tāpat kā pērn, ieguva restorāns „Vincents”. Restorāns „MUUSU” ieguva „Aldara specbalvu” par straujāko lēcienu.

„Aldaris” komunikāciju direktore Laura Krastiņa: “Restorāniem ir ļoti liela loma kvalitatīvas alus kultūras veicināšanā visā pasaulē un arī Latvijā arvien biežāk redzam, ka restorāni pievērš uzmanību savam alus klāstam. Mēs ceram, ka šī tendence turpināsies un Latvijas labākie restorāni iesaistīsies vietējo alus cienītāju izglītošanā par dažādām jaunām un interesantām alus šķirnēm, kā arī to, kādu alu izvēlēties pie attiecīgā ēdiena.”

Jānis Vanags, “airBaltic” korporatīvo komunikāciju viceprezidents: “airBaltic uz Rīgu ved ceļotājus no 60 galamērķiem Eiropā, Skandināvijā, Tuvajos Austrumos, NVS. Mūsu aviopasažieri vēlas ne tikai sildīt ekonomiku un nodrošināt 3% no Latvijas iekšzemes kopprodukta – viņiem ir svarīgs arī Latvijas gastronomiskais piedzīvojums.”

Restorāni nevar sevi nominēt konkursam, jo tas ir neatkarīgs nozares vērtējums, kas iespējams pateicoties ģenerālsponsora „Ekselence”, kā arī „Live Rīga”, „airBaltic” un „Aldaris” atbalstam.

EKSELENCE 30 LABĀKIE RESTORĀNI LATVIJĀ 2015

  1. Vincents
  2. Bibliotēka No. 1 restorāns
  3. Musu
  4. 3 pavāru restorāns „Tam labam būs augt”
  5. Riviera
  6. Kaļķu vārti
  7. 36. līnija
  8. Ostas skati
  9. Koya
  10. Vīna studijas restorāns
  11. Le Dome
  12. Kolonāde. Mūsu stāsti...
  13. Valtera restorāns
  14. Locale
  15. Bergs
  16. International
  17. Portofino
  18. Valmiermuižas vēstniecība
  19. Kilimanjaro
  20. Goldingen room
  21. Elements
  22. Dikļu pils
  23. Monterosso
  24. Neiburgs
  25. Tinto
  26. Mercato
  27. Zoste
  28. Kasha gourmet
  29. Mute
  30. Olive Oil Trading co.
Papildus informācijai:
Normunds Norenbergs, tālrunis: + 371 26175148